W czwartkowe przedpołudnie, 20 listopada 2014 r., mieliśmy okazję bliżej poznać pracę piekarza i dowiedzieć się, jak powstaje chleb. Około godziny 9.30 wyjechaliśmy autokarem do położonej niedaleko Krosna piekarni w Korczynie. Swoją wizytę rozpoczęliśmy od pomieszczenia, w którym przechowywana jest mąka – główny składnik potrzebny do wyrobu ciasta chlebowego. Następnie zobaczyliśmy pomieszczenie, w którym mielony jest suchy chleb na bułkę tartą. Kolejno, oprowadzający nas po piekarni pan, pokazał nam ogromne misy, w których za pomocą specjalnego urządzenia, wyrabiane jest ciasto. Mogliśmy też sami spróbować wyrobić ciasto, co sprawiło nam wiele radości. Po tak ciężkiej pracy poszliśmy oglądać wielki piec piekarski, do którego wkłada się ciasto chlebowe, piecze się je, a następnie wyciąga chrupiące, rumiane bochenki. Do wkładania i wyciągania pieczywa używa się dużej łopaty z bardzo długim trzonkiem. Ostatnim punktem naszego zwiedzania było pomieszczenie, w którym układane są już upieczone chleby, bułeczki i rogaliki. Mogliśmy zobaczyć również w jaki sposób i w jakiej maszynie kroi się cały chlebek na małe kromeczki… i oczywiście ze smakiem je zjedliśmy. Po zakończeniu zwiedzania podziękowaliśmy gospodarzom piekarni za miłe spotkanie, wręczając upominek od wszystkich przedszkolaków. My również otrzymaliśmy słodki prezencik w postaci pysznych, chrupiących rogalików… mniam, mniam! Opuszczając piekarnię obiecaliśmy, że jeszcze kiedyś odwiedzimy to miejsce, które dostarcza nam tak wspaniałego pieczywa.