Rozpoczeliśmy cykl zajęć dla przedszkolaków w Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Tematem przewodnim tego cyklu są „Zawody”. Zobaczymy czym ludzie zajmowali się dawniej, jakie pełnili zawody oraz jak to wygląda w dzisiejszych czasach.
„Piekarstwo” – to temat pierwszych zajęć, na które udaliśmy się z wielką ciekawością w piątek, 27 lutego 2009 r. W muzeum przywitała nas serdecznie pani Iwona Ćwikała - nasz przewodnik. Usiedliśmy wszyscy w kółku, w jednej z sal muzealnych, gdzie przywitaliśmy się z naszą panią przewodnik i poznaliśmy znaczenie nowych dla nas wyrazów, takich jak: muzeum, przewodnik, zwiedzający, eksponat, ekspozycja. Następnie wszyscy zwróciliśmy się w stronę ekspozycji związanej z tematyką zajęć.
Na początku wysłuchaliśmy opowiadania o piekarzu, które wprowadziło nas w tematykę zajęć. Od pani przewodnik dowiedzieliśmy się kim jest piekarz, czym się zajmuje, co produkuje. Za pomocą pokazywanych rysunków wymienialiśmy nazwy podstawowych wypieków, jakie można kupić w piekarni.
Jednym z tych wyrobów piekarskich - CHLEBEM - zajęliśmy się dokładniej. Dowiedzieliśmy się, co jest potrzebne do jego wypieku, skąd się bierze mąka, co się robi ze zbożem, a potem z ziarnem. Abyśmy lepiej mogli to sobie wyobrazić postawiono przed nami duże słoje z ziarnem i mąką. Mieliśmy okazję obejrzeć różne przyrządy potrzebne do koszenia zboża, mielenia ziarna: kosę, sierp, cepy, żarna; a także inne eksponaty: maselniczkę, dużą drewnianą montewkę. Ślinka ciekła nam na widok foremki do wyrobu małych, kwadratowych czekoladek oraz intrygującej maszynki do produkcji cukierków.
Na koniec pani przewodnik pokazała nam piękne, starodawne dziadki do orzechów - zarówno te tradycyjne jak i w kształcie pieska i wiewiórki. Wszystkie eksponaty oglądaliśmy z wielką ciekawością i chętnie odpowiadaliśmy naszej pani przewodnik na pytania związane z piekarstwem i nie tylko.
Z wielką ochotą wybierzemy się na kolejne zajęcia muzealne, których tematem będzie tym razem „Fryzjerstwo”.
Zachęcamy do oglądnięcia galerii zdjęć.